Intrebari frecvente

Ce este Intrastatul?

Intrastatul reprezinta sistemul de colectare si de evidenta a datelor statistice referitoare la comertul cu bunuri ce se realizeaza intre tarile din cadrul Uniunii Europene. In momentul in care o tara intra in Uniunea Europeana, intra automat si in circuitul unic european de bunuri, denumit si Piata Unica. Datorita acestui fapt, controlul vamal asupra fluxului de bunuri intre aceasta tara si celelalte tari membre dispare, iar agentii economici nu mai sunt obligati sa incheie declaratii vamale pentru bunurile comercializate.

Pentru ca operatiunile de verificare si strangere de date sa fie facil de utilizat, a fost creat si dezvoltat Sistemul Intrastat, ce are rolul de a strange informatiile necesare direct de la agentii economici, astfel incat sa se aiba in vedere o evidenta certa a cantitatii de bunuri ce se afla in circuitul unic, precum si calcularea indicatorilor macroeconomici ai fiecarei tari membre, dar si stabileste politici comune eficiente la nivelul intregii Uniuni Europene.

Sistemul Intrastat a fost pus in aplicare la data de 1 ianuarie 1993 la nivelui Uniunii Europene si are in componenta o serie de Regulamente valabile pentru toate statele membre UE. In Romania, Sistemul Intrastat a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea acesteia in Uniunea Europeana, si este obligatoriu pentru toti agentii economici ale caror importuri si exporturi de bunuri din si catre statele membre Uniunii Europene depasesc pragurile valorice stabilite pentru anul de referinta.

La momentul actual sunt in vigoare urmatoarele Regulamente:

  • Regulamentul Consiliului Nr. 638/2004, privind statisticile de comert intre toate statele membre, modificat prin Regulamentul (CE) Nr. 222/2009
  • Regulamentul Comisiei Nr. 1982/2004 de implementare a Regulamentului Consiliului Nr. 638/2004.

Astfel, aceste Regulamente comunitare:

  • permit evidenta volumului schimburilor internationale pentru fiecare stat membru.
  • stau la baza calcularii indicatorilor macroeconomici ce evidentiaza evolutia economica si sociala a fiecarei tari in parte.

Regulamentele comunitare se utilizeaza pentru fundamentarea politicilor comunitare pe diferite domenii (comerciale, monetare, vamale), dar si pentru determinarea cotei din bugetul comunitar ce ii revine fiecarei tari membre.

Cerere de consultanta

Informatiile pe care le introduceti in acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a comunica cu dumneavoastra.

031.620.81.81