Intrebari frecvente

Cui se adreseaza Declaratia Intrastat?

Obligativitatea folosirii Sistemului Intrastat revine tuturor agentilor economici ce indeplinesc o serie de conditii:

  • sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata, avand un cod de identificare fiscala
  • realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene
  • valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri pentru fiecare import sau export ce depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an in parte.

Declaratia Intrastat trebuie completata de 3 categorii de agenti economici:

  • agentii economici care au avut obligatia de a raporta in Sistemul Intrastat pentru anul anterior celui de referinta, si care pe tot parcursul anului anterior celui de referinta au depasit pragul valoric Intrastat stabilit pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux in parte. Acesti agenti economici completeaza si transmit Declaratia Intrastat pentru intregul an de referinta.
  • agentii economici care au dobandit obligatia de a raporta in Sistemul Intrastat pentru anul anterior celui de referinta, si care pe tot parcursul anului anterior celui de referinta au depasit pragul valoric Intrastat stabilit pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux in parte. Acesti agenti economici completeaza si transmit Declaratia Intrastat pentru intregul an de referinta.
  • agentii economici care depasesc pragul valoric Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux in parte. Obligatia de a raporta pentru Sistemul Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea adunata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intre tarile membre de bunuri depaseste pragul valoric Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.

Pragurile valorice Intrastat reprezinta valorile pana la care agentii economici au posibilitatea de a face schimb de bunuri cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene, fara sa aiba obligatia de a completa Declaratia Intrastat. Pragurile valorice Intrastat se stabilesc separat pentru fiecare flux in parte si pot avea valori diferite atat pentru importuri, cat si pentru exporturi de bunuri intre tarile membre ale Uniunii Europene.

Toate informatiile cu privire la pragurile valorice se publica anual in Monitorul Oficial la sfarsitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt in vigoare. Pragurile valorice Intrastat stabilite pentru anul 2013 sunt:

  • pentru importuri: 500000 lei
  • pentru exporturi: 900000 lei

Agentii economici obligati sa furnizeze date Intrastat trebuie sa transmita in fiecare luna la INS, in format electronic, o Declaratie Intrastat in care sunt specificate importurile si exporturile in si din tarile membre ale Uniunii Europene.

Cerere de consultanta

Informatiile pe care le introduceti in acest formular vor fi folosite exclusiv pentru a comunica cu dumneavoastra.

031.620.81.81